БГ имунолог от Кембридж: Колективен имунитет чак в края на годината

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имунизиран – да бъдат предпазени от хората, които имат възможност да си поставят препарат. Това заяви по бТВ Велислава Петрова, доктор по имунология, консултант по здравно законодателство към ООН и научен сътрудник в „Кингс Колидж“ в Кеймбридж.

Според нея развиването на подобен колективен имунитет може да се изгради чак в края на тази година.

По думите ѝ е необосновано хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините, защото смъртността от вируса е между 3-4%, а препаратът може да има негативен ефект само при под 3% от хората с алергии.

В САЩ има почти 2 млн. ваксинирани, а случаите на афилактичен шок са 21, така че е малко странно защо хората се притесняват. В случая е важно, че ваксината няма активен вирус. В нея има само малка част от генома на вируса, който дава на тялото ни информация как да си изгради имунитет. Няма как да причини имунна реакция, посочи експертът.

Тя обясни, че при първа възможност би се ваксинирала, като не за нея няма значение кой от двата одобрени препарата – на „Пфайзер“ или „Модерна“, ще ѝ бъде поставен, тъй като типа на действие и ефективност са сравнително еднакви.

Според нея при руската ваксина и китайската ваксина проблемът е, че няма достатъчно информация, те не са подали кандидатури нито към европейската, нито към американската асоциация.

Тя обясни, че достъпът до одобрените препарати е ограничен на световно ниво и това не е проблем само в България. Петрова допълни, че ваксината сама по себе си не може да спре пандемията, затова е важно хората да продължат да спазват мерките.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share