БГ вирусоложка в Кембридж: COVID-19 е до 15 пъти по-смъртоносен от грипа

България, както и повечето държави в Европа в момента са в т.нар. втора вълна. Това е една естествена прогресия на епидемията, след като имаше повече общуване през лятото с други хора. Това заяви в ефира на Нова тв вирусологът, генетик в института „Сангър“ към университета в Кембридж и здравен консултант в ООН д-р Велислава Петрова. „Ако видите начинът, по който реагират държавите на световно ниво преди и сега, ще видите, че ситуацията е като в България“, каза тя.

„Тогава се направи опит за ограничаване на случаите и разпространението. Това обаче не се случи, защото трябваше да има пътуване между държавите. Видя се ефектът върху икономиката и безработицата“, каза докторката. „Тези неща сега се взимат предвид. Дори и сега да изглежда нелогично, че България не се затваря, всъщност е в пълен унисон с останалите страни“, каза Петрова.

„Трябва да се види и колко е смъртността. В началото на втората фаза има по-ниска смъртност. Това обаче е естествен процес на епидемията. Сега боледуват повече млади хора. Нивото на смъртност на хора под 30-40 години е по-високо“, каза тя и добави: „Бумът на случаи обаче ще доведе и до бум на смъртност, защото младите хора ще общуват и с по-възрастни през цялото време. След като те са заразени, ще заразят и по-възрастните“, каза тя.

„Виждам три основни елемента от общото говорене за вируса: Едното е свързано с носенето на маски. Трябва да се вземе предвид, че когато СЗО взема решение, го прави на база на резултати. В началото нямаше достатъчно данни дали маските пазят, сега обаче има научна информация, която показва, че маските работят“, заяви Петрова.

„Повече хора смятат, че това е просто грип и се създава изкуствено паника. Това обаче не е така, смъртността е от 3 до 15 пъти по-висока“, каза тя.

„Третото е колективният имунитет и т.нар. пример на Швеция. Това по никакъв начин не е научно подплатена стратегия. Тя разчита на факта, че когато се разболееш веднъж, повече не може да ти се случи“, поде Петрова и продължи: „Това обаче не е така и се увеличават случаите, повторени от коронавируса. Тази стратегия не дава никаква гаранция, а напротив, само заблуди“, каза тя. Тя бе запитана и какво мисли за лекарството, с което бе лекуван американският президент Доналд Тръмп. „Има добри проучвания за ремдесивир. Има резон в използването му срещу боестта. Той все пак си минава през определени фази на тестване и ще се види дали влиянието му е достатъчно продължително“, завърши тя.