Баш майстори смъкват до 40 бона за ремонти менте, лъжат възрастни

За бум на строителите измамници съобщават потърпевши. В последните месеци мнозина са били „ужилени“ от майстори, взимащи предварително пари за извършване на конкретна услуга. След като получили сумата, те изчезвали и не вършели работата, за която са наети.

Един от последните случаи беше серия измами на мъж, обещавал строеж на огради и смяна на пощенски кутии, но след като получавал капаро, изчезвал с парите, без да свърши работата.

Сумите, които той искал, се движели между 2 хил. и 40 хил. лв.

Измамени от мошеника има в цялата страна. По информация на Нова тв само в 6-о районно управление в София са подадени 3 жалби срещу него.

Потребители в социалните мрежи масово предупреждават за подобни шашми. Един от тях споделя за майстори в Русенско, поискали 7000 лева от неговите възрастни родители за редене на цигли – услуга, която според автора на поста не струва повече от 350 лв. Първоначално измамниците обяснили, че работата ще струва 250 лв.

След това обаче започнали да изнудват и заплашват семейството

и им отмъкнали 7 бона. Това обаче не било достатъчно за мошениците и те пожелали още 2400 лв. „Съвестните строители “ са направили измамата под претекст, че искат да помогнат, като подредят няколко цигли уж за 250 лева, без някой да ги е викал да ремонтират. Впоследствие са разглобили целия съществуващ покрив и са поставили родителите ми в безизходна ситуация, изнудвайки ги и заплашвайки ги, че преди са подпалвали къщи на хора, които не са плащали исканата от тях сума“, пише синът на ужилените. По негови думи мнозина техни жертви са получили психични проблеми след унижението и наглостта, проявена от извършителите.

Оказва се, че в Русенско този вид измами е често срещано явление. Само преди няколко месеца

пенсионери изгоряха с хиляди левове, след като ангажираха пишман майстори

да им ремонтират покрива. Заради зачестилите сигнали през септември м.г. полицията предупреди за изнудването на възрастни и самотни хора в малките населени места и посъветва гражданите да не се доверяват.

Миналата есен възрастна двойка се наложи да продаде автомобила си, за да се разплати с майсторите, които изведнъж поискали по-висока цена – в случая 12 500 лева. Същата схема е приложена и при останалите случаи.

При договорката майсторите обявявали минимална цена за линеен метър при подмяна на улуци или квадратен метър за ремонт на покрива. Дори настоявали да подпишат договор с клиентите си, за да са сигурни те, че имат насреща си сериозни хора. Искали и значително капаро. След като клиентът станел зависим, цената бързо скачала по време на ремонта и се откривали нови и нови дефекти по покрива, които в началото майсторите премълчавали. След това измамниците започвали да изнудват пенсионерите,

като ги карали да изтеглят спестяванията си, а ако нямат – да продадат ниви

или имоти, за да им платят. Имало и случаи, когато мнимият майстор изчезвал с капарото и повече не се появявал.

Именно възрастните хора стават най-честите обекти не само на този, но и на останалите видове измами. Преди няколко месеца мошеник, който се представил за служител от пенсионната служба в Пазарджик, е измамил възрастна жена с 2000 лв., след като й обещал, че ще й подготви документи за увеличение на пенсията.

Измамникът бил разкрит от служители на сектор „Криминална полиция“ при районното управление на МВР в града.

По време на извънредното положение в края на месец март възрастна жена подала сигнал в РУ-Пазарджик. 78-годишната пенсионерка от пазарджишкото село Паталеница съобщила, че е била измамена със сумата от 2000 лева. При нея дошъл непознат мъж, като й обяснил, че е служител на пенсионната служба в областния град. Той поел ангажимент, че ще подготви

необходимите документи, за да се увеличи драстично пенсията на жената

За целта обаче били необходими 2000 лева. Нищо неподозиращата жителка на селото дала парите, но скоро след това разбрала, че е станала жертва на измама. При проведеното близо четиримесечно разследване криминалистите установили, че извършител на престъплението е 61-годишният М.Л. от видинското село Дреновец. Мъжът е криминално проявен и е разследван за извършени от него измами на територията и на други области. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под наблюдението на прокуратурата в Пазарджик.

Подобни случаи имаше и в столицата, където 89-годишен пенсионер беше обран посред бял ден минути след като взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал „Гео Милев“.

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата

Измамникът се представил за главен касиер от пощата. Казал на пенсионера, че са му дали по погрешка 50 лв. по-малко. Мъжът дал цялата си пенсия, за да бъде преброена. И минути по-късно осъзнал, че е станал жертва на измама. По същия начин е бил измамен и 83-годишният В. П. В същия ден между 10,30 и 11,00 ч. възрастният взел пенсията си от пощенския клон на ул. „Гео Милев“ в гр. София. Докато вървял по ул. „Слатинска“, пенсионерът видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, близо до който стоял мошеникът.

Обвиняемият спрял пенсионера, представил се за „касиер от пощата“ и казал на възрастния мъж, че трябва да му даде още 50 лева. След това той дал 50 лева на В. П., който започнал да брои парите си. Тогава измамникът поискал да се увери, че сумата е точна, и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите обратно на 83-годишния, качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си,

установил, че липсва сума в размер на 300 лева

На следващия ден подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР. Наглият мошеник бе задържан от органите на реда, а парите бяха върнати на пострадалите.

Последният случай на измамени пенсионери е от февруари тази година. Разследването започнало, след като възрастен мъж, станал жертва на измама, потърсил съдействие от полицията в Русе. Веднага по случая било образувано досъдебно производство, в рамките на което били предприети оперативно-издирвателни действия. Криминалистите изяснили, че на 7 февруари за времето от 12 до 15.30 часа

непознат, представил се за внук на 90-годишния мъж

е провел няколко разговора по телефона с жертвата. Убедил го да му „помогне“ с 1800 лв. – парите му били необходими спешно, за да плати капаро в склад на митници при освобождаване на стока. Двамата се уговорили възрастният мъж да извърши паричния превод чрез куриерска фирма. След разследване установили и задържали на територията на Варна 32-годишния извършител, жител на село Ветово. Междувременно в Русе е арестувана и 53-годишна жена, също от Ветово, която е изтеглила въпросната парична сума от офис на куриерската фирма.

Въпреки измамите, на които станахме свидетели, през последната година в полицията отчитат спад на общия брой регистрирани престъпления от този вид, съобщават за „Монитор“ от МВР. Особено значителен е спадът на „ало“ шашмите. Те са със 78% по-малко, а членовете на най-големите престъпни групи, занимаващи се с тази дейност, са вече осъдени на първа инстанция,

съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред миналата седмица. До този момент през 2021 г. е регистрирана само една такава измама.

Въпреки това от полицията призовават гражданите да не предоставят пари и ценности на непознати по телефона и да затворят, ако лице им поиска суми в телефонен разговор. „Свържете се с близките си или с полицията от друг апарат, а не от този, от който е получено обаждането от измамниците.“, допълват от МВР.

Previous post Журналистът Тошо Тошев: Слави не става за политик
Next post Борисов е доволен: 14 хиляди души се ваксинираха за ден