Барчовски за евроквалификациите: Мачът на истината е с Латвия

Барчовски за евроквалификациите: Мачът на истината е с Латвия

Старши треньорът на мъжкия ни национален отбор по баскетбол Росен Барчовски очаква тежки евроквалификационни мачове с Латвия и Босна и Херцеговина.

От 20 до 22 февруари съставите от нашата група Н ще се съберат в т.нар. „антиковид балон“ в Рига. Гърция и Босна вече си осигуриха квоти за шампионата, а България и Латвия в директен двубой ще определят кой още ще се класира.

„Босна няма да подцени тази квалификация, но няма и да вложи максимални усилия. За да ни е важен мачът с тях обаче има една единствена ситуация – ако загубим с до 6 точки от Латвия. Тогава трябва да победим Босна и да чакаме Гърция да надвие Латвия. Първият мач е мачът на истината“, заяви Барчовски пред sportal.bg, а попитан за липсата на опитните Павел Маринов и Божидар Аврамов от разширения списък, треньорът отговори: „Няма да влизам в обяснителен режим. Така съм преценил. Няма никакъв скандал между мен и тях, абсолютно никакви проблеми.“

„След спортно-техническите качества има два фактора, които при мен са определящи. Това са способността да работиш и да живееш в колектив, да си позитивен, да си играч, който може да бъде ръководен от треньора. Дисциплината не трябва да се разваля от един-двама играчи, което се отразява на целия отбор, отразява се и на треньора. Това са страшно важни неща и бих предпочел такъв играч, макар и с доказани спортно-технически качества да не бъде в състава. Второто нещо, което гледам е младостта и перспективата, защото баскетболът не свърша с един мач и една година“, добави Росен Барчовски.