Барселона премахва ваканционните апартаменти, наемите скочили с почти 70%

В драстичен ход за разрешаване на острия недостиг на жилища Барселона планира да премахне наема на ваканционни жилища до края на 2028 г., предаде ДПА.

Всички апартаменти, които понастоящем се отдават под наем легално на туристи за краткосрочен престой, ще бъдат достъпни за ползване от жителите на града. Това съобщи днес кметът на каталунската столица Жауме Колбони.

„От 2029 г. в Барселона няма да има повече ваканционни жилища в сегашния им вид. Това ще ни позволи да пуснем на пазара 10 00 жилища за отдаване под наем или продажби.“, каза Колбони на пресконференция.

Това ще се равнява на „строителството на 10 000 апартамента“, подчерта той.

Кметът отбеляза, че цените на наемите в Барселона са скочили с почти 70 на сто през последните 10 години, а на продажбите с около 40 на сто.

Градската управа се е почувствала задължена да предприеме драстични мерки с декрет, за да гарантира достъпни жилища.

Съществуващите разрешителни няма да бъдат подновявани, след като изтекат.

„Не можем да позволим на мнозинството млади хора, които искат да не живеят в домовете на родителите си, да са принудени да напуснат Барселона“, заяви Колбони.

Тази мярка няма да сложи веднага край на недостига на жилища, според кмета на Барселона: „Тези проблеми отнемат време, но с тази мярка отбелязваме повратна точка“.

Негодуванието срещу масовия туризъм в Испания нараства все повече.

Неотдавна имаше масови протести в туристически бастиони като Барселона, Майорка и Канарските острови.

Все по-големият брой туристи се изтъква като причина за липсата на достъпни жилища, за унищожаването на околната среда, задръстванията, пренаселеността, скока на цените и недостига на вода, както и за претоварването на здравния сектор и изхвърлянето на отпадъци.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share