Барселона гори заради протести срещу мерките за коронавируса

Барселона гори заради протести срещу мерките за коронавируса

В безредици и конфронтация с полицията се превърна протест срещу карантинните ограничения в Барселона.

Стотици хора излязоха на централния площад, на който се намират сградите на правителството и кметството. Те искаха да изразят недоволството си от затварянето на барове и ресторанти, както и от други забрани.

Един от участниците в акцията, който работи във финансовия сектор, Борха Мера, смята, че правителството взема нелогични и безсмислени решения, които нямат реална основа: „Те трябваше да предприемат допълнителни мерки в подкрепа на болниците, да осигурят персонал и средства за борба с пандемията и да не налагат социални ограничения върху нас“, обяснява той.

Към края на акцията някои от участниците започнаха да хвърлят камъни по полицията, димни бомби и пиратки. В разгара на конфронтацията протестиращите изгаряха кошчета за боклук и се опитваха да построят барикади.

Полицията съобщи за ареста на 12 души. По същите данни са ранени 20 служители на реда.

Карантинните мерки в някои региони на Испания бяха затегнати заради значителното увеличение на заразените с COVID-19. Вече са регистрирани над 1 100 000 случая на коронавирусна инфекция, над 35 хиляди от заразените са починали.