Банкерите: Редът за отсрочване на кредити не се е променил

Ако говорим за кредитна ваканция – редът за отсрочване на кредити не се е променил, той е добре познат. Близо 100 000 фирми и граждани поискаха такова отсрочване през последните 6 месеца. Това каза председателят на УС на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов в ефира на БНТ тази сутрин.

По думите му отсрочените заеми са на стойност около 9 млрд. лв. Само преди дни пък бе съобщено, че т. нар. кредитна ваканция се удължава, като тя ще действа до края на март 2021 г. „Очакваме последното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за нов срок, в който да действа сега установеният ред. Правилата на европейския банков орган казват, че може да продължи до 31 март 2021 г. по същия начин, с единствената разлика, че максималният краен срок се увеличава до 9 месеца, вместо 6“, обясни Андронов.

Шефът на банките коментира, че все пак има риск някои кредити да не бъдат изплатени след отсрочването, като според него това е нормално.

„Предположенията са, че от тези 14,5%, които бяха отсрочени, от тях между 5 и 20% ще имат нови затруднения и отново ще поискат отсрочване“, каза финансистът, като допълни, че то може да бъде за максимум още три месеца. Според Андронов обаче уроците от предишната голяма банкова рецесия са научени и банков риск няма.

Няколко от банките вече са изчерпали лимитите си за кредити към гражданите – те са малко над 100 милиона вече. Други са поискали нови лимити. „Критериите за получаване на кредити от фондовете остават непроменени и фактът, че вече са раздадени толкова от тях, показва, че мярката за гражданите работи добре“, каза още Андронов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share