Бандата на Виктор Русия приготвяла амфетамини за Студентския празник

Разбитата наркобанда, ръководена от Виктор Иванов-Русия, се е готвила да произведе стотици килограми амфетамин за студентския празник на 8 декември и да го пласира в зимните курорти.

4-мата бандити, които вече са осъждани за дрога, са произвеждали синтетичния наркотик в бивш пионерски лагер до софийското село Верилско. Машини за друга лаборатория са намерени и в имот в село Житен, съобщава “24 часа”.

Виктор Иванов, Еди Тодоров, Васил Цветков и Иван Иванов са задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в сряда, а в петък съдът ги остави за постоянно в ареста.

Бандата е следена от антимафиотите още от 2018 г., каза в петък директорът на ГДБОП Любомир Янев. Участниците в групата комуникирали чрез криптирани съобщения в приложението “Телеграм”.

Един от четиримата е заловен, докато продавал 6 хил. таблетки на клиент в сряда. Сделката била за 30 хил. лв. В джобовете на друг участник в наркогрупата е намерен 1 кг амфетамин, разпределен в два пакета. При претърсванията в домовете, колите и дрехите им са намерени общо 250 кг синтетична дрога в различни форми, съобщи в туитър главният прокурор Иван Гешев. Стойността му на улицата е 1,5 млн. лв.

Един от бандитите наел две бунгала в стар пионерски лагер до село Верилско. Там е намерена първата оборудвана лаборатория с машини, химикали и всичко необходимо за нелегалното производство.

Всеки от четиримата имал роля в групата. Един забърквал дрогата, друг я складирал. Отговорникът за разпространението имал мрежа от дилъри. Повечето от тях – 15 души, са били задържани и са станали свидетели срещу останалите.

Бандата е подготвяла продукция за предстоящи технопартита в столицата, а най-голямата част от амфетамините били предназначени за разпростанение в Банско и Разлог, където традиционно най-много студенти празнуват 8 декември, разказаха източници, близки до разследването.

Тарторът Виктор Иванов-Русия е познат на антимафиотите отдавна. През 2013 г. той беше обвинен заедно с люлинските босове Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка в наркоразпространение. Ланеца и Паяка са на по-високо ниво от Виктор Русия в наркобизнеса. Те са ръководители на най-голямата банда за дрога, разбита у нас през август м.г., когато избягаха от страната, но се върнаха изненадващо, за да станат свидетели срещу арестуваните шефове от отдел “Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, задържани през юни. От 2013 г. насам обаче пътищата на Ланеца и Паяка се разделят с тези на Виктор Иванов-Русия и той започва самостоятелен бизнес.

Освен с производство и разпространение на амфетамини Виктор Иванов има и легален бизнес. Той е собственик на автокъща в столичния квартал “Люлин”. При претърсване на автомобилите в обекта разследващите открили още дрога, скрита в 3 от колите. Возилата били използвани за скривалище на готовата продукция, която била продавана на дилърите, щом свършат стоката.

Наркотиците се пласирали близо до училища в столичните квартали “Люлин” и “Надежда”, но и на представители от хайлайфа, защото продукцията била с високо качество. Маркировката на хапчетата, произвеждани от групата, е с щампи на известни марки като “Филип Плейн” и “Шанел”. 1 хапче екстази бандата продавала на клиенти за 20 лв., а на дилърите излизало по 5 лв.

При акцията са намерени и 100 л прекурсори в пластмасови туби. Киселините за синтетичната дрога купували от химически цехове. Наркотикът се “готвил” на газов котлон, като се смесвали различни видове киселини.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share