Байдън: САЩ няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна

Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна. Това заяви президентът Джо Байдън в отговор на журналистически въпрос.

Байдън каза още, че ще посети Полша, но не уточни кога. Въпросът е на фона на предположения, че е планирано пътуване до Европа, което да съвпадне с 24 февруари, когато се отбелязва една година от руската инвазия в Украйна.

След като Вашингтон и Берлин обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоява за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители. Германия вече категорично отхвърли тази идея, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че „нищо не е изключено“, но уточни, че до момента Киев не е отправял подобно искане.

„По подразбиране, нищо не е изключено, но ние правим оценка на базата на три критерия. Първият – да е отправено искане с посочени срокове за обучение и доставки за украинската армия. Затова миналата седмица разговарях повече от час и половина с президента Зеленски. Вторият критерий е да няма ескалация – оборудването, което предоставим, да не поразява руска територия, а да помага на Украйна да оказва съпротива срещу Русия. И третият критерий е да не бъдат отслабени способностите на френската армия да защитава собствената си земя и хората си“, каза Еманюел Макрон.