Байдън публикува секретен доклад за убийството на Хашоги

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ значението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Турция, Истанбул, през 2018 г., собщи в петък „Вашингтон пост“.

Вестникът цитира информирани източници, в които се посочва, че докладът, който представлява некласифицирано резюме на констатациите, публикувани от кабинета на директора на Националното разузнаване, ще бъде публикуван в началото на следващата седмица.

Според вестника в доклада се стига до заключението, че Бин Салман „е поръчал убийството на Хашоги“.

Вестникът посочи, че висш служител на външното министерство на Саудитска Арабия е отказал да коментира времето или съдържанието на американския доклад.

Вестникът разкри, че в началото на 2019 г. Конгресът е приел законодателство, даващо на администрацията на Тръмп 30 дни да представи некласифициран доклад от кабинета на директора на националното разузнаване, за да разкрие имената и ролите на всички настоящи и бивши саудитски служители, свързани с убийството на Хашоги. Тръмп обаче пренебрегнал тази заповед.

Дейвид Отауей, експерт по саудитските въпроси в центъра „Удроу Уилсън“, заяви пред вестника: „Публикуването на доклада на Хашоги може да изтласка напрегнатите отношения между Саудитска Арабия и САЩ до много ниски нива“.

Тази стъпка идва в момент, в който отношенията между САЩ и Саудитска Арабия се влошиха през последните седмици, след решението на американската администрация да замрази продажбите на оръжие за Рияд и ангажимента й да „преоцени“ отношенията с кралството.

По-рано през февруари президентът Байдън обяви, че страната му ще спре да подкрепя операциите на арабската коалиция в Йемен, но обеща да продължи да помага на кралството да защитава земите си.

Във вторник говорителят на Белия дом Джен Псаки потвърди в отговор на въпрос за срещата на Байдън с Мохамед бин Салман, като обясни: „От самото начало ясно разяснихме, че възнамеряваме да преразгледаме отношенията си със Саудитска Арабия.“

Previous post Бруно Акрапович: Надделяхме със сила и желание
Next post Пета протестна вечер в Барселона заради ареста на рапъра