Байдън встъпва в длъжност при ограничено присъствие на хора

Комитетът, организиращ церемонията по встъпване в длъжност на избрания президент Джо Байдън и неговата вицепрезидентка Камала Харис, предупреди днес, че ще има изключително ограничено присъствие по време на събитието. Това се налага заради коронавирусната пандемия, предаде АФП.

„На 20 януари, избраният президент Джо Байдън и избраната вицепрезидентка Камала Харис ще положат клетва по време на една историческа церемония, която още включва много стриктни протоколи за сигурност и санитарни протоколи. Присъствието на церемонията ще бъде изключително ограничено и парадът, който ще последва, ще бъде променен според обстоятелствата“, предупреждава комитетът.

Засега не е ясно дали или не на церемонията ще бъде Доналд Тръмп, който продължава да оспорва поражението си.

Междувременно Байдън номинира официално бившия си съперник от първичните избори на демократите Пит Бутиджидж за транспортен министър, съобщи самият Байдън, цитиран от АП.

Байдън заяви, че Бутиджидж е „патриот, който умее да решава проблеми“.

„Работни места, инфраструктура, справедливост и климат, всички тези неща намират своята пресечна точка в министерството на транспорта, с това министерство са свързани едни от най-амбициозните ни планове“.

Трийсет и осем годишният Бутиджидж ще бъде първият открито хомосексуален член на кабинета в САЩ, ако бъде утвърден от Сената, отбелязва АП. Той е бивш кмет на Саут Бенд, щата Индиана.

Същевременно източници на Ройтерс и АП съобщиха, че Байдън ще номинира бившия губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм за министър на енергетиката.

Отново източници на двете агенции съобщават и че бившият шеф на Агенцията по околната среда на САЩ Джина Маккарти ще бъде номинирана за координатор в Белия дом на вътрешната политика в областта на климата. На този пост тя ще си сътрудничи с бившия държавен секретар Джон Кери, който преди това беше избран за специален пратеник на Байдън по въпросите на националната сигурност, свързани с климата.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share