Аферите „OpenLux“: Сашо Томов прибрал милионите, отредени за ЦСКА!

Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), чийто краен собственик е политикът Александър Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов.

Пред „Биволъ“ Александър Томов разясни, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показа проучването.

Името на Александър Томов като реален собственик, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс”, са в архива OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

“Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по-ниски, нито аз се крия като собственик. Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Този порив за прозрачност обаче е отскоро. В началото на милениума, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на “Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба.

Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен някой си Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов. Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП.

Клонът в България е създаден “с оглед оптимизиране на работата в България и подобряване на оперативната дейност” свързана с дъщерното дружество “Професионален футболен клуб ЦСКА АД”.

Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.

Според Александър Томов действителният собственик на тази фирма е Прамод Митал, който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов разказа, че Митал е ползвал няколко фирми в офшорни дестинации, като основният холдинг бил в Дубай.

International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 г. и нейният действителен собственик няма как да бъде разкрит официално, освен чрез международна съдебна поръчка. Българската прокуратура, която в продължение на години разследва Томов за източване на ЦСКА, явно не е успяла да изясни кой е крайният собственик на тази фирма.

Проследяването на годишните финансови отчети на люксембургската “Лира” показва, че фирмата е създадена през 4 август 2009 г. с 50 000 евро капитал и още първата година на съществуването си отчита заем от 228 275 евро, 215 151 евро от тях в банкови сметки. 2009 г. приключва на загуба от 24 461 евро.

През 2011 г. се появява инвестицията в ЦСКА на сума 340 000 евро дадени под формата на заем с 5% лихва съгласно договор за цесия от 21.09.2010 г. През 2012 г. оборотите на Лира са слаби – 9000 евро и няма промяна в дължимите суми от столичния клуб.

През 2013 г. фирмата получава извънредна финансова инжекция от 465 000 евро, а дългът на ЦСКА рязко се покачва на 477 486 евро, много повече отколкото заложената лихва от 5%. Отчетена е и инвестиция в акции на ЦСКА от 2 396 675 евро. Отписана е загуба от 118 563 евро инвестирани във ферма за охлюви.

2014 г. е силна година за фирмата. Дългът на ЦСКА от “различни договори за заеми” набъбва на 2,59 милиона евро, а от собственика постъпва финансова инжекция на сума 1 057 648 евро. Пак е отчетена непрежалимата загуба от фермата за охлюви. “Лира Инвестмънтс” обаче има да връща и големи дългове – цели 6 милиона евро към кредитори. Това е и последната година, за която има вписан годишен финансов отчет за “Лира Инвестмънтс”.

Колко в крайна сметка дължи ЦСКА на “Лира Инвестмънтс”?

“В момента ЦСКА дължи на “Лира” по спомен над 4.5 млн. лв., което са признати вземания от съда, с които пари частично е издържан футболния клуб в периода 2013-2015 г. Тези вземания не бяха признати от синдик Дора Милева, която имаше специални задачи в дружеството. За всеки един даден лев сме приложили банкови извлечения. Що се касае до цифрите в отчета на Лира Инвестмънтс към 31.12.2014г. заемите, които сме дали на ЦСКА към онзи момент са в размер на 6.273.133 лв. Отделно сме трансформирали 1.409.210 лв. дълг на ЦСКА в попълване на заявен, но невнесен капитал. Капиталът на дружеството към онзи момент е бил 6 500 000 лв. Отделно от това в отчета 4.861.556 лв се води като стойност акционерното ни участие в ЦСКА в качеството на мажоритарен собственик. Тази сума не е плащана от нас, т.к. дружеството е взето от Tитан без заплащане на покупна цена, но срещу поемане на дълг.”

“Парите са с произход собствени средства – на фирмата и мои, продажба на акции на ПФК и заемни средства. Включително мои лични хонорари и заемни средства от г-н Стивън Ло” – обясни Томов, посочвайки “заем около 1.8 млн, хонорари около 150 – 200 хил. лв.”

“Защото парите от заема отидоха за разходи на ЦСКА. Тези 1.8 млн. са част от признатите ни вземания в размер на 4.5 млн. от ЦСКА. ЦСКА е в несъстоятелност – следователно няма как тези средства да бъдат възстановени на Стивън Ло. Дължими са.” – призна Томов.

“Тези средства са дължими на Стивън Ло и сега, тъй като трябваше да бъдат погасени с приходи от ЦСКА, който е в несъстоятелност”.

Томов уточни, че според последния отчет за 2019 г., който не е вписан, дълговете на “Лира” са намалели с над 2 милиона евро от 6 на 4 милиона.

Миш-маш с отчетите и имотни врътки

Както се вижда, голяма част от тези активи са дългове, които Томов иска да си прибере от ЦСКА. Според последния официален финансов отчет от 2014 г. инвестицията на “Лира Инвестментс” в столичния клуб възлиза на 2,48 милиона евро, а фирмата дължи над 6 милиона евро.

От отчетите на “Лира Инвестмънтс Клон България” се вижда, че тя има солидни нетни приходи от продажби през 2016 – 757 хил. лева, 2017 – 1797 хил. лв. и 2018 – 124 хил. лв. Вероятно става дума за пари от продажби на билети и трансфери. Тези приходи изглежда не са оповестени пред данъчните във Великото Херцогство. Годишните финансови отчети на компанията-майка за този печеливш период просто не са вписани и публикувани в Люксембург.

Александър Томов обаче каза, че е подавал редовно финансови отчети и след 2014 г. Няма обяснение защо липсва каквато и да е следа от тях в регистъра. Той изпрати копие от отчета за 2019 г., в който е записано, че Lira Investments SA не се е разделила с всички свои акции в ЦСКА и към края на 2019 продължава да е акционер със 74 000 лв. Освен това в отчета се вижда, че фирмата е трансферирала своята недвижима собственост в България на стойност 47 737 евро на акционерите, разбирай на самия Томов.

Проверка в Имотния регистър показа, че става дума за странни имотни врътки между Томов и собствената му люксембургската “Лира Инвестмънт”.

През 2016 г. Александър Томов предава на “Лира Инвестмънтс” имот в с. Студена – вила от 190 кв. м. с басейн. Тогава вилата е оценена на 80 000 лв.

През 2017 г. “Лира Инвестмънтс” придобива и парцела, на който е построена вилата за още 11 000 лв. През 2019 г. люксембургската фирма продава на Томов парцела и вилата на по-малко от половин цена, само за 37 000 лв.

Но ако сделката от 2019 г. за 37 000 лв. е същата, която е описана в отчета за 2019 г. като сделка за 47 737 евро, някъде има декларирани неверни данни, или просто става въпрос за укриване на крупни средства.

От партидата в Имотния регистър се вижда, че имотът е бил запориран от КОНПИ същата година във връзка с обвиненията срещу Александър Томов за източване на ЦСКА, които по-късно паднаха в съда.

“Сделките са принудени след като Борисов започна безпощадна атака срещу мен през 2014 г. Първо атакува моя бизнес със Стивън Ло, проект за 1,6 милиарда евро. КОНПИ, прокуратурата и Борисов са в абсолютен синхрон. Блокираха ми всичко в продължение на 9 години. Това е единственият ми имот, наследствена къща от майка ми, където живея. Това са операции с моя собствен имот, който е проверяван много пъти.” – разясни Томов, попитан за тези сделки.

Той подчерта, че всички атаки и обвинения срещу него са били политически мотивирани и се е преборил с тях в съда, но проправителствените медии не са отразили този факт.

Милиардерът от Хонг-Конг в конфликт с Иван Саздов

Щедрият спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът така и не се случи, но покрай него се заформи съдебен спор с приближения до премиера шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов.

Саздов стана известен покрай къщата в Барселона свързвана с Бойко Борисов. Той е бил шеф на предизборната кампания на ГЕРБ през 2009 г., а в двора на тенис клуба има дървен тотем с лика на премиера, свидетелство за близките им отношения.

Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от „България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед” ЕАД твърдят, че Саздов ги е подвел да подпишат договор за консултантски услуги за проекта на стойност 80 милиона лева. Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, за да ги убеди да го наемат за посредник, който да им движи контактите с институциите. Това става ясно от показанията на представителя на Стивън Ло по търговско дело №587/2017 г., с което се иска отмяна на решение на Арбитражния съд в полза на Саздов.

Китайците претендират, че уговореното възнаграждение от 80 милиона лева за Иван Саздов има “забранен от закона предмет” и представлява “типичен случай на търговия с влияние”. ВАС обаче не приема доводите им и оставя в сила решението на Арбитражния съд, съгласно което на Саздов са изплатени 1 955 830 лв. плюс дължимите лихви.

Според Александър Томов именно намесата на хората на Борисов отблъснала Стивън Ло, което довело до фалита на ЦСКА. По думите на политика е имало срещи, на които Борисов е поискал от милиардера да спре да работи с Томов и евентуално да приеме за посредници и партньори “правилните” хора. Това е било прието от Стивън Ло като недопустим натиск от страна на властта в България, което го е мотивирало да преустанови всякакви бизнес проекти, свързани със страната.

Previous post 1463 пипнаха Covid, 35 болни си отидоха
Next post Пететажна болница в Русе остана без асансьор