Атанас Семов: Води се борба кой да управлява корупцията

Един документ – много прочити. След доклада на Европейската комисия последва и резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона в България. Конституционният съдия Атанас Семов определи доклада като „шамар“.

„Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“, каза в „Тази събота“ Семов.

Според него трябва да се притесняваме най-много от констатацията за рецидив. „България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада“, смята конституционният съдия.

Според него трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък.

„В този смисъл докладът трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им“, на мнение е Атанас Семов.

По думите му у нас има борба за това кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея.

„В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Въпросът обаче не е кой, а защо. Има политически и правни механизми, които позволяват това и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система“, коментира още Семов.

По думите му е недопустимо отново този доклад да мине тихо като през пустиня и „да потъне в пушилката на джипа“.

„Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“, каза Атанас Семов.

„Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея“, заключи той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share