Атанас Зафиров: Заявка за нов ляв проект? Едва ли ще се роди нещо

Атанас Зафиров: Заявка за нов ляв проект? Едва ли ще се роди нещо

„Имаше разговор и предложение за машините. Факт е, че на нас многократно ни се предлагаше да оттеглим законопроекта, като ни се обещаваха различни други опции за бъдещето“, заяви Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП пред БНТ.

Отношенията между „Продължаваме Промяната“ и левицата Зафиров коментира така: Не е развод, за да е имало развод, трябва да е имало брак, имаше форма на управление, в която си бяхме поставили определени приоритети. Отношенията ни бяха сложни. Ако бъдем поканени на разговори с втория мандат, ще участваме, каза той.

Според Зафиров има разминаване между протоколите и физическото броене на разписките. „Има манипулация, искаме да сложим край на това и да въведем форма на контрол. За първи път виждам такава ожесточена съпротива на законопроект. Ние не връщаме хартиената бюлетина, а въвеждаме смесен модел на гласуване. В момента затъваме в дребнотемието за начина на гласуване и по-важните неща остават на заден план, тук известна вина има и президентството, тъй като още не е връчен дори първият мандат“, коментира Атанас Зафиров.

По думите му не може да се каже дали март месец ще има нови избори.

„Отказвам да повярвам, че държавният глава предопределя неизбежността на процеса на провеждане на изборите. Има достатъчно време, докато се стигне до предсрочните парламентарни избори – има три мандата, има разговори, има всякакви възможности. Продължавам да запазвам известна доза оптимизъм, че е възможно да бъде съставено правителство“, заяви Атанас Зафиров.

Подчерта, че има опит за натиск в парламента не само върху БСП, а върху всички партии.

„Ако наистина се докаже, че върху машините е имало е манипулация и вотът е изкривен, независимо с какъв процент и независимо в чия полза, това е държавен преврат“, отбеляза Зафиров.

Според него заявката за правителство на малцинството от две партии предварително минира и обрича този процес. „За първи път чувам партията, която трябва да търси подкрепа да заявява, изключвайки възможността даващите подкрепа да поставят условия, тотално е сбъркан процесът и подходът“, каза още Атанас Зафиров.

Прогнозата на Зафиров относно заявката за нов ляв проект е, че едва ли ще се роди нещо ново, тъй като това са формати, които през годините са се въртели по всякакъв начин. От БСП ще обявим поредица от сериозни и адекватни мерки в тази посока, каза още Атанас Зафиров.