Атанасова за ареста на Мараджиев: Продължение на полицейските репресии на Рашков

Атанасова за ареста на Мараджиев: Продължение на полицейските репресии на Рашков

Цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС остро протестира срещу полицейските репресии в страната. Това заяви на извънреден брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Току-що от медиите разбрахме, че с нахлуване на специални части с качулки, множество полицейски бусове е арестуван кмет, излъчен от ПП ГЕРБ и областен координатор на ПП ГЕРБ в Пловдив област. Това ние разчитаме само по един начин – продължение на полицейските репресии, започнали от времето на Бойко Рашков и продължени сега. Ние сме категорично наясно, че публична длъжност, каквато е всеки един кмет в правова държава, каквато са народни представители или представители на политическа партия, може да бъде задържан, разпитван, при спазване на всички процесуални изисквания в правовата държава.

Кое наложи отново да се нахлува по такъв безобразен начин във фабриката на семейството на господин Мараджиев с множество представители на полицията, с качулки, отново подчертавам. Ако има данни за извършено от него престъпление, той да не бъде поканен или призован по реда, който съществува в НПК. С нахлуване на специални части с качулки и множество полицейски бусове е арестуван кмет, излъчен от ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив област. Това е продължение на полицейските репресии, започнали от времето на Бойко Рашков, и продължаващи сега“, заяви още Атанасова.

„За нас това е опит темата от несправянето с всички проблеми, войната по пътищата, убийства, престъпност, да бъде изместена от една подобна политическа репресия. Да не би защото някои от политическите партии вече поискаха оставката на вътрешния служебен министър и оставката на главния секретар на МВР, който си я подаде, да е единствено възможност темата да не стои в дневния ред на българското общество, а да се говори за задържане на представител на политическа партия“, коментира Атанасова.

“Целта е несправянето с всекидневни катастрофи, с мигрантските потоци, с несправедливостта в държавата да бъде замаскирано с такива акции. Цели се всички кметове да знаят, че ги очаква същото, ако не са на страна на управляващите в момента. Искаме оставката на Демерджиев”, коментира Георг Георгиев.

„Иван Демерджиев още днес да подаде своята оставка и да освободи МВР от своята некомпетентност“, заяви Тома Биков.

От рано тази сутрин се провежда специализирана операция по разследване на данни за финансови злоупотреби в община Стамболийски. Има обиски в общината и още няколко адреса. Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев е отведен за даване на обяснения от специалните части.

В момента екипи на Икономическа полиция и прокуратурата са в семейната фабриката на семейство Мараджиеви в град Стамболийски.

Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс.

Председателстващият заседанието Йордан Цонево нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс.

Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

От ПП обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента и блокираха трибуната на НС, докато председателят на правната комисия Радомир Чолаков се опитваше да чете доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс.

Преди това Мирослав Иванов от ПП направи процедурно предложение за разместване на дневния ред, което обаче Цонев не подложи на гласуване с аргумента, че е започнало разглеждането на точката за Изборния кодекс.