Астероидът, заличил динозаврите, е предизвикал гигантско цунами

Астероидът, заличил динозаврите, е предизвикал гигантско цунами

Астероидът, убил динозаврите, е предизвикал гигантско цунами, съобщава ТАСС, позовавайки се на американски учени. Досега се смяташе, че единственото последствие от удара е подводният кратер Чиксолуб.

Цунамито, предизвикано от удара на астероида в Земята, вероятно е било с височина от 1,5 до 4, 5 км. Според учени от университета в Мичиган вълната е била достатъчно силна, за да промени геологията на планетата, допълва БТА.

През късната креда, преди около 65-66 млн. години, на Земята пада астероид с диаметър около 10-14 км. Следствие от това е 180-200-километровият кратер Чиксолуб в днешно Южно Мексико. Няма съмнение в падането на астероида. Предмет на спорове обаче са измирането на динозаврите и морските влечуги, както и други последствия за планетата.

Моли Рейндж от университета в Мичиган открива първите доказателства за това, че падането на астероида е предизвикало не само рязко охлаждане на климата и окисляване на водата в световния океан, но и свръхмощно цунами – около 2,4 хиляди пъти по-мощно от това, поразило бреговете на Индонезия през 2004 г.

Заключенията на учените се основават на компютърен модел-възстановка на процеса по образуване на кратера Чиксолуб и евентуалните последствия за близките участъци на сушата и морското дъно. Височината на първата вълна в близост до издълбания от астероида кратер би трябвало да е достигала 4,5 км. След затихването ѝ е последвала друга с височина 1, 5 км. Движението на водата е било 720 м/ч.

Моли Рейндж и нейните колеги са изследвали 165 проби на морски скали от късната креда, събрани от различни краища на света. Следи от цунами са открити в 120 проби. Това потвърждава глобалния характер на вълната.