Асен Василев: Стефан и Марин Димитрови не са идвали в министерството, има камери

Изслушват представители на Агенция „Митници“ и съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев бе привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно – Николай Николов, по прякор Паскал. Банкова също е с повдигнати обвинения.

Георги Господинов, началник на ГКПП „Капитан Андреево“, в момента работещ на друга длъжност, направи кратко изложение по темата. „Придържам се към данни, които са излезли от пресцентъра и в медиите“, обяви той и сподели как скандалът се отразява на него, семейството и близките му. Господинов изтъкна, че резултатите от работата на служителите на „Капитан Андреево“ са безспорни.

„На „Капитан Андреево“ за три години успяхме да изградим положителен имидж, което е видно от резултатите. Не сме дошли да се хвалим, но през последните 3 години вървят в повишение“, заяви той.

„На фона на всички тези резултати се случи нещо доста неприятно за мен и колегите ми. Имаше едно прессъобщение от Агенция „Митници“, след което на следващия ден започнаха премествания на служители. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници. Обвиняването на служители, които са съвестни, се отразява на техните семейства“, посочи Господинов.

„На „Капитан Андреево“ работят едни от най-големите професионалисти в целия Европейски съюз“, заяви той.

Константин Бачийски попита дали на пунктовете са чували имената на баща и син Димитрови и „този прословут Паскал“. Господинов отговори: „При изпълнение на служебните ни задължения не ни е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност, още повече, че това е работа на други служби“.

„Тези лица (бел. ред. Стефан и Марин Димитрови) не са посещавали Министерство на финансите. Аз лично не съм се срещал с тях. Това го каза и новият служебен министър на финансите, когато тя беше тук“, посочи Асен Василев.

И обясни как се случва влизането в сградата на Министерство на финансите и допълнително – в кабинета на действащия министър.

„Трябва да е записан в програмата ми. Всички вие знаете – шансът някой да влезе в моя кабинет, без това да е в програмата ми и без да е съгласувано с началника на моя кабинет, е нулев. Второто – вратата е с пропуск. Някой трябва да отвори вратата. В Министерство на финансите има камери на входа, на стълбището и такива, които гледат директно към вратата на моя офис“, обясни Василев пред депутатите.

„Чухме от ДАНС, че тези лица са били наблюдавани от 2022 г. като участници в потенциален канал. Ако е така, ДАНС трябва да има записи с кого и как са се срещали“, добави той, като нарече твърденията, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали сградата на финансовото министерство „изфабрикувана информация“.

Въпросът към него дойде от Рая Назарян от ГЕРБ. Тя заяви, че има вероятност двамата да не са записани, тъй като „са въведени от шофьора му“, но Василев настоя, че има видеозаписи от входа до кабинета му.

Йордан Цонев от ДПС заяви: „ОК, но вие пропускате тук, но при първото идване се каза колко време се пазят записите от камерите. Един месец! Съгласен съм – дума срещу дума е. Но вие казвате – камери има, но се разбира, че записите се пазят един месец“.

Цонев попита Василев Недан Хаджиев ли е трябвало да пресече купуването на гласове. „Моят въпрос е, след като изтекоха снимки на това лице с обвинените в контрабанда и които са от лятото, очевидно преди той да бъде назначен, дали ви е било известно, че този държавен служител е бил в контакт с такива популярни герои?“.

Асен Василев отговори: „Не. Краткият отговор е не. Между другото, той е служител на МВР, трябва да питате тях“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share