Асен Василев: Има 4 млрд. лева липсващи приходи

Асен Василев: Има 4 млрд. лева липсващи приходи

При изслушването на служебния министър на финансите стана ясно, че текущият бюджет ще бъде изпълнен по-добре от предвиденото. Ние оставихме хазната с 8,5 млрд. лева фискален резерв, дългът намаля с 2 млрд. лева. Когато банките ви казват да не излизате на пазара, няма как да го направите. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Тези 16 млрд. лева, за които се говори, са от някакъв проект, който няма да бъде внесен в парламента. Има 4 млрд. лева липсващи приходи, 2 млрд. лева за увеличение на заплатите в администрацията и за 3 млрд. лева за капиталовата програма. С всички социални разходи, махаме това, което служебният кабинет е сложил и добавяме 4 млрд. лева повече приходи. Сметките за електроенергия тази зима ще са същите като миналата. Има инфлация и начинът да се борим с нея е като вдигнем доходите на хората, а не като орежем социалните мерки“, обясни Василев, опровергавайки мрачните икономически прогнози за следващата година.

„Ще работим активно във всички комисии. Ние бяхме дали заявка за антикорупционната комисия, но бе определено тя да се оглави от партия, която не е била в управлението“, каза още той.

„Нашата позиция за хартиените бюлетини е ясна – ние сме против. Всички си спомняме опашките, чувалите, грешките в протоколите. Те връщат един много стар процес, който даваше възможност за много фалшификации. Това е тема от миналия парламент. С БСП нямаме единомислие по тази тема“, призна Асен Василев.

„Видяхме г-н Вежди Рашидов като една фасадна фигура. Той е неподготвен да е председател на НС. Изборът му е нелогичен и неправилен. Начинът на водене от позиция на силата се показа още, когато поискахме почивка. Г-н Минчев водеше доста по-колегиално. Три дни преди първото заседание на НС ние обявихме, че ще издигнем г-н Минчев. След това видяхме, че няма подкрепа и го оттеглихме. Стигна се до един процес, при който диалогът се подобри. Ако беше продължил изборът на председател още няколко часа, можеше да се избере добър председател, а не фасаден“, смята Василев.

„Ние сме конструктивна опозиция и говорим с всички политически сили. Това е начинът – в парламентът да се случва дебатът, а не другаде и после в зала да има сценки“, подчерта съпредседателят на ПП.

„Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Много рано да говорим за втори и трети мандат. След втория мандат ние отново ще инициираме публични разговори по приоритети, както го направихме и предишния път“, разясни Асен Василев.