Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах

Армения е готова да преговаря за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, пише 24chasa.bg. Ереван съобщи за азербайджански обстрел на главния град на непризнатата република Степанакерт.

Според френския президент Макрон, сирийски джихадисти участват в боевете в Нагорни Карабах, като са прехвърляни през турския град Газиантеп. С тези данни разполага и Русия. Анкара обяви, че Баку не се е обръщал към Турция за военна помощ.

Арменска медия разпространи кадри, за които се твърди, че са от азерския обстрел на главния град Нагорни Карабах Степанакерт – според арменската страна има ранени хора и разрушена гражданска инфраструктура.

Според Азербайджан, град Тертер, близо до линията на съприкосновение, е обект на атаки от страна на нагорнокарабахски сили от началото на конфликта. Атакувани са и села.

Армения обяви, че е готова да преговаря чрез посредници, предаде БНТ.

„Докато тази агресия срещу Нагорни Карабах ще продължи да получава нашия силен и решителен отговор, ние сме готови да поемем задължението със съпредседателите на минската група на ОССЕ да установим отново примирие, базирано на споразуменията от 94-а, 95-а година“, заяви говорителят на външното министерство на Армения Анна Нагдалиян.

Баку е категоричен. „Ако Армения иска край на ескалацията на тази ситуация, топката е в полето на Армения. Армения трябва да прекрати окупацията“, коментира помощникът на президента на Азербайджан по международните въпроси Хикмет Хажиев.

За въвличане на джихадисти в конфликта съобщи президентът на Франция и това касае и съюзника на Азербайджан Турция.

„Мога да потвърдя, че 300 бойци са напуснали Сирия, за да стигнат Баку през Газиантеп. Те са познати, проследени, идентифицирани, идват от джихадистки групи, действащи в района на Алепо. Няма да кажа, че това е червена линия, защото тя е прекрачена“, заяви Макрон.

Той ще поиска обяснения от турския президент по въпроса и призова НАТО да разгледа действията на Анкара.

Баку не е искал военна помощ от нас, заяви турският външен министър.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че привличането на наемници в конфликта прави изтеглянето на арменските части невъзможно.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share