Антон Станков: Добрата новина е, че вече няма задкулисие, стана ясно кой с кого е

„В момента съдебната власт и държавата имат нужда от стабилност. Не мисля, че Сарафов е подходящ да замени Гешев, защото той беше острие на атаката срещу бившия главен прокурор. Той определено може да бъде упрекнат във връзки с политици, много повече отколкото Гешев. От него може да очакваме само действия в обратен на тези на Гешев смисъл. Добрата новина е, че вече няма задкулисие, стана ясно кой с кого играе и какво цели“. Това каза в „Офанзива“ по Nova News бившият министър на правосъдието Антон Станков.

По думите му решението да се избере и.д. главен прокурор от Пленума на ВСС, а не от прокурорската колегия, не е правилно. „Как се назначава главен прокурор е записано в Конституцията. Не е ли редно да има и указ на президента за назначаване на и.ф. на главен прокурор? Прокуратурата винаги ще има политически функции, това не е въпрос на партийност, а на политика. Корупцията е причина за изостряне на отношенията, има я в съдебната и в изпълнителната власт“, смята Станков.

Според него е възможно Сарафов да бъде предложен за дисциплинарно уволнение заради изказванията си, че има „гешевчета“. „Много внимателно трябва да се преценяват действията на министъра в съдебната власт. Трябва да се търсят законност и баланс. Постът на Сарафов в НСлС може да доведе до това да загуби качеството си на прокурор. Няма закон, който да урежда след като си загубил качеството си на главен прокурор, как да бъдеш разследван. СГП според мен трябва да разглежда казуса на Гешев, защото е магистрат“, коментира той.

Правосъдният министър Данаил Кирилов ми предложи да бъда неговият кандидат, който да се изправи срещу Гешев. Това ме шокира, съгласих се, но той ми каза, че не съм одобрен, каза още Антон Станков.