„Антипротестно“: 124 000 лева глоба за „Хиполенд“

„Антипротестно“: 124 000 лева глоба за „Хиполенд“

Веригата за търговия на дребно с детски играчки „Хиполенд“, чиито собственик стана известен с публичната си подкрепа за антиправителствените протести, все пак бе глобена от държавен регулатор. След като през лятото няколко държавни агенции нахлуха в офиса на компанията в търсене на нарушения, сега фирмата на Мариян Колев е глобена със 124,5 хиляди лева от Комисията за защита на конкуренцията.

Причината – „Хиполенд“ провела интернет кампания за продукти на марката „Лего“ по такъв начин, че въвеждала в заблуждение клиентите и демонстрирала нелоялна конкуренция спрямо другите играчи на пазара.

За какво става дума? Според КЗК съответната кампания на фирмата заблуждавала клиентите, че ако конкретният продукт е изчерпан в онлайн магазина, то те ще могат лесно да го намерят в някой от физическите им магазини.

„Веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг“, е заключението на КЗК.

Комисията не се е трогнала от становището на самата компания, която твърди че във всички рекламни материали „изрично е отбелязано, че се предлагат ограничени количества“.

Преди няколко месеца икономическа полиция, НАП и главна дирекция „Надзор на пазара“ влязоха на проверка в централата на веригата и то само ден след като собственикът Мариян Колев написа отворено писмо до властта във фейсбук страницата на „Хиполенд“, в което „благодари“ на МВР за това, че е ослепила 17-годишния му син по време на големия антиправителствен протест на 2 септември и в което призовава за продължаване на демонстрациите.