Анталия: Слънчевото бижу на Средиземноморието

Анталия: Слънчевото бижу на Средиземноморието

Живописни пейзажи, златист ситен пясък, прекрасни плажове и високите планински склонове на Торос, директно врязани в тях – това е Анталия, която неслучайно влюбените в нея туристи определят като най-красивия курорт в Турция.

Кацнал на Средиземноморското крайбрежие в югозападната част на близката ни съседка, градът предлага на своите посетители прекрасно съчетание от незабравими природни картини, чудесни хотели, неуморно слънце, нестихващ нощен живот и очарователно културно наследство. Много от туристите предпочитат града тъкмо заради огромното разнообразие от забележителности, отпращащи ги векове назад към времето на римляните, живели някога в местността.

Градът разполага с международно летище, което привлича туристи от цял свят. Затова в Анталия, освен да опитате от необикновения вкус на екзотично-модерното, ще се сблъскате и с цветуща тълпа от най-различни националности. В близост до него ще откриете и други туристически центрове като Лара, Белек, Кемер, Сиде и Алания, които често се посещават заради прекрасните си плажове. Освен това, те също като Анталия, са обект на интерес от археолозите и разкопките са нерядко явление, заради древната история на района.

Климатът тук е мек, типично по средиземноморски, топлите слънчеви дни са повече от 300 наброй, и затова водата приветства плажуващия още през май и чак до октомври. В разгара на сезона е изключително горещо, затова най-подходящото време за посещение е тъкмо в началото или в края му, когато почивката ще е и по-изгодна.

По брега на райския курорт

са се настанили множество плажове, а най-удобният начин да стигате до тях е да използвате маршрутките (dolmus). Повечето от тях са пригодени за деца и семейства, а на някои има възможност за водни спортове като сърфинг и водни ски. Най-популярният обаче е плажът Коняалтъ. Въпреки че е каменист, неговата гледка към заобикалящите града хълмове е пленителна и привлича хиляди туристи всяко лято.

Дестинацията предлага на своите посетители и богат нощен живот, който прославя Анталия, както в Турция така и извън нея. Не само туристи, но и множество местни жители от близките райони, идват тук за да посетят десетките барове и дискотеки, настанили се в курорта.

Освен с прелестния си морски туризъм и нощните клубове, градът обаче зове и с любопитното си минало. Затова в случай, че плажовете ви доскучаят – време е за история! А перфектното начало за гмуркане из хрониките на града е разходка из удивителния Стар град – Калече, където ще намерите едни от най-емблематичните културни забележителности не само за Анталия, но и за цяла Турция.

Започнете обиколката си през пешеходната зона Калекапусу, която неусетно ще ви отведе до самото начало на историята на града и няма да остави любителите на архитектурата разочаровани. Тук е разположена древна каменна часовникова кула и статуя на основателя на Анталия – цар Атал II Филаделфос, който основава града през I век пр.н.е.

От римското наследство пък ще откриете един устоял на времето великолепен шедьовър –

Адрианова порта

построена в чест на император Адриан, който пред 130 г. посетил Анталия. Внушителна триумфална арка е била издигната специално за владетеля и съчетава в себе си невероятни скулптурни украси, които запленяват и най-капризния ценител.

Обръщайки погледа си само малко встрани обаче посетителят директно ще бъде отпратен векове напред, към една съвсем различна културна и историческа епоха. Пред вас ще се открие минарето Ивли, за което казват, че ако посетите Анталия и не го видите, все едно сте отишли в Рим и не сте видели папата. Построено през XII век по времето на султан Кейкубат, то се е превърнало в основния символ на града, защото със своите 38 м височина се вижда от всяка негова точка. Самото му име означава „нагъната“ и това не е случайно. На горния етаж има вита стълба от 99 стъпки, символизиращи 99-те молби към Бога.

Задължителна за посещение обаче е и самата джамия, която повече от 40 години е домакин и на Етнографския музей. Тук ще може отблизо да се запознаете с разнообразни облекла, съдове, килими, вещи, които разкриват много интересни факти за бита на местното население още от древни времена.

В близост до джамията ще се натъкнете и на едно прочуто маслиново дърво, за което местните твърдят, че е на 2000 години. Разположено е на входа на пазара на града, където може да намерите всичко – от разноцветни сувенири, до антични предмети или просто отдих с чаша чай или кафе.

А ако ви се похапва, наоколо бързо и лесно ще си намерите множество местни

заведения с типични турски ястия

които са истински празник за стомаха. Турската кухня се слави като една от най-добрите в света най-вече заради разнообразието от рецепти и съставки, които я оформят като микс от арабска, средиземноморска и типично балканска кухня.

След като си починете не трябва да пропускате да се отбележите и на Старото пристанище пълно с яхти, рибарски съдове и кораби за екскурзии на туристите. Закотвени тихо и спокойно, те само чакат да ви отведат в топлите води на Средиземно море. Високо над пристанището се срещнете поглед и с красивата крепостна кула Хидирлик, чието предназначение е останало загадка и до днес, но се предполага че се е използвала за наблюдателна кула или фар.

Няколко от павираните улици на стария град водят и до Текели Мехмет Паша Джами, която е от края на ХVІ в. и е една от най-хубавите запазени османски джамии в областта. Любопитно е, че християнството се настанява в местността още през I век и много от настоящите джамии в миналото всъщност са били християнски храмове.

А ако Етнографският музей е успял да ви завладее, препоръчваме ви и музеят на Анталия, който е един от най-големите и най богати в страната с неговите 7000 кв.м площ и повече от 5000 експоната. Разделен на шест исторически периода, той ще ви пренесе последователно в праисторическитет, фригийсите, елинските, римските, византийските, селджукските и османските времена.

Тук си заслужава да се отбиете и до

един от най-големите подводни тунели в света

и една от най-посещаваните и популярни туристически дестинации – Аквариумът Анталия. Дълъг 131 и широк 3 метра, тунелът разполага с над 40 тематични морски и океански аквариума. Ще имате възможността да се отбиете и в терариума, OCEANRIDE XD кинотеатъра, както и в т.нар. снежна стая.

Но освен в самия град, заслужаващи внимание са и много от местата около него. Намиращ се само на 53 км от Анталия, Древният град Феселис ще ни отведе още по назад в миналото. Той е основан през 690 г. пр.н.е като колония на Родос, като и до днес са запазени древни театри, храмове и аркади. Бил е използван и като военна база от Александър Велики.

Още по-близо обаче ще откриете и североизточно разположените от Анталия невероятни водопади на река Дюден, чиито води се изливат в Средиземно море. Гледката, която се открива, спира дъха на всеки дръзнал да посети това невероятно природно явление, а какъв по-хубав завършек на вашата почивка! Можете да го гледате и от някое уютно туристическо корабче, наслаждавайки се на цялата природна магия, която предоставя района на Анталия…