Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните

Сертификатът за ваксинация няма да дискриминира неваксинираните. Тази теза категорично защити пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

„Няма да има никакви ограничения. В момента няма забрана за пътуване.“, каза той. Отбеляза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за COVID-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, изтъкна евродепутатът.

Според него две са условията, за да се изпълни планът и да бъдат ваксинирани 70 на сто от възрастните хора в ЕС, а до март ваксинационното покритие да стигне 80 на сто от тях.

„Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, коментира той.

По думите му производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено „Пфайзер“/“Байонтех“, които са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. Очаквало се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург.

Изтъкна, че ЕК настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса. „До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната теза, хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, допълни евродепутатът, позовавайки се на срещи с представители на фармацевтичните компании производители на ваксини.