Андрей Ковачев: Няма да има промяна в позицията ни за Северна Македония

Македонската страна се опитва да намери най-различни извинения. Българските избори нямат нищо общо с общата ни история. Всички български политически партии са на едно мнение – няма как да правим компромиси с историята и с ясните исторически факти. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

Според него “необходими са повече смелост и кураж“ от страна на премиера Зоран Заев.

По думите му трябва да се изпълнява договорът за добросъседство и приятелство. Според Ковачев, ако в съвместната историческа комисия, колегите от Скопие се страхуват да приемат фактите, то тогава ще трябва да се намерят други механизми за изпълнението на договора.

„Европейският съюз съществува, за да не се мразим, а да живеем заедно при пълна толерантност.“, каза той.

По думите му не може да позволим младите в Северна Македония да бъдат възпитавани в омраза към България.

Даде за пример както през последните три десетилетия България непрекъснато е демонстрирала добронамереност – първи сме ги признали като независима държава, защитавали сме тяхната териториална цялост, предоставяли сме най-различни помощи, включително и военни, върнали сме ги по пътя на евроинтеграцията.

„А, от другата страна какво виждаме? Те не са в състояние да се разделят с титовите подходи и не са готови да премахнат наложените разделения от комунистическите режими”, заяви евродепутатът.

На въпроса дали очаква някаква промяна в позицията ни преди утрешната среща в Брюксел, Андрей Ковачев отговори: „Надали до утре и в останалите няколко часа ще има развитие в сегашното състояние, още повече като се има предвид провалът на последното заседание от края на миналата седмица на смесената българо-македонска историческа комисия“.

Previous post „Мерцедес“ с 20 000 евро глоба след колосалната издънка
Next post Оставиха зад решетките двама 16-годишни грабители на 87-годишна жена