Андрей Ковачев за Северна Македония: Не можем да подкрепим манипулацията и лъжата

Андрей Ковачев за Северна Македония: Не можем да подкрепим манипулацията и лъжата

Ние искаме пълноправно членство в ЕС за всички страни от Западните Балкани. Това беше основното и в нашето председателство. Не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата. Това заяви пред БТВ евродепутатът Андрей Ковачев, който коментира отношенията между България и Северна Македония. Ковачев смята дори, че има омраза, насложена от тоталитарния режим, която още не е преодоляна.

Нормално е да поискаме антибългарската риторика, особено през последните седмици, да бъде преодоляна. Те да имат смелостта да направят това не защото е българска позиция, а защото отговаря на историческата истина, категоричен е той.

„Нормално е и е европейско да поискаме антибългарската риторика на спре и то не защото е анти, а защото това е част от признаването на историческата истина, коментира Андрей Ковачев. Той обясни, че тази реторика е характерна за елита в Северна Македония, който е проюгославски, което има поддръжката на Москва и Белград.

Андрей Ковачев смята, че Белград и Москва не позволяват сближаването ни със Северна Македония. Според него обаче българите искат Северна Македония да е чат от европейската общност, но не са съгласни това да е с цената на манипулации.

Той цитира данни от социологическо проучване , според което мнозинството от българи подкрепят отлагането на преговорите за еврочленство на Северна Македония до постигане на съгласие и признаване на историята. 83% не са съгласни България да даде своята подкрепа за еврочленство преди да са преодолени различията по историята, езика и идентичността. Около 20% от българите заявяват, че имат родствени корени от македонско, а за София този процент е 35%. Най-високо е обаче усещането за напрежение и лоши връзки между народите и напрежение именно със Северна Македония – страната е поставена на последно място сред останалите балкански страни.

Преговорите се водят от българското правителство, посочи Ковачев, но не отговори на въпрос дали има или няма натиск от страна на Германия. Евродепутатът не вижда никаква причина преговорите да не могат да се отложат за следващото председателство.