Англия в очакване на „тристепенна местна карантина“, проблеми за студентите

Англия е на ръба на втора вълна от пандемията, но все още може да предотврати да не се повтори историята, заяви заместник-главният съветник на правителството по научни въпроси професор Джонатан Ван-Там.

Професор Ван-Там заяви, че най-добрият и лесен начин да се обуздае предаването на заразата и да се избегне претоварване на здравеопазването е хората със симптоми да се самоизолират и да си направят тест, а всички останали да продължават да мият ръцете си, да носят маски и да спазват социалната дистанция.

Той отбеляза, че сега страната има по-големи възможности за тестване, знае повече за вируса и как да се бори с него, отколкото при първата вълна.

Ван-Там обаче предупреди, че могат да се очакват още смъртни случаи при доказани най-малко 224 000 заразени с Covid-19:

„Страната навлиза в по-студени и по-мрачни зимни месеци, ние сме по средата на сериозна пандемия и сезонът е против нас“, изтъкна професорът.

Утре се очаква премиерът Борис Джонсън да обяви нови строги мерки в борбата с коронавируса с въвеждане на „тристепенна местна карантина“, която в крайната си степен може да доведе до пълно прекратяване на социалните контакти и затваряне на всички заведения.

Междувременно студентите се оплакаха от условията, в които карат самоизолацията си. Най-сериозният проблем е снабдяването с храни, като често те са с изтекъл срок на годност. Студентка в университета в Единбург го нарече „най-скъпия британски затвор“.