Ангелов: Не е човешко да имаме ваксини, а никой да не се ваксинира

Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват и с които разполагаме, са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако ваксинираме над 70 или 70% от нашето население. Това коментира пред журналисти във Враца министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

,,Виждате, че голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо и се дължи на различни фактори във времето като недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, защото хората вярват на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема факта, че има експерти, които продължават да говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката. Това е много притеснително“, допълни той.

Ангелов коментира още, че няма натиск върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.

Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но няма натиск върху лечебните заведения. После ще отида да видя как са нещата в болницата, в Спешна помощ, за да разбера дали това, което говорихме, е така и дали колегите имат нужда от нещо. Директорите на РЗИ-тата ме увериха, че няма нужда от допълнителни количества лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на ваксинациите според мен върви с недобър темп по различни причини. Добрата новина е, че в хладилниците и в трите региона няма останали количества ваксини, има само дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят, обясни министър Ангелов.

По думите му недобра практика, която бави процеса на ваксиниране в България, е, че някои от личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

,,Това за мен като лекар е неразбираемо, защото всеки един изгубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава и да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие след време, е грешка. Полагали сме всички клетва на първо място да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си само на науката“, напомни той.

Той посочи, че е неприятен фактът, че вече заявили желание да се ваксинират хора се отказват в последния момент.

Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70% и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят дозите от ваксината. От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ще обсъдим, по отношение на даване на възможност да се викат хора и от следващата фаза (тоест тези, които могат да се ваксинират: възрастните хора и хората с хронични заболявания), обмисляме и възможността да отпушим ваксинирането в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва. Такъв е примерът в съботния и неделния ден, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно. Това предстои да бъде променено. Ще го обсъдим с експертите и това ще промени категорично темпа на ваксиниране, посочи още здравният министър.

,,Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина – тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един хладилник на РЗИ от трите, четирите, петте вида ваксини, които са регистрирани, и тогава ще можем да избираме ваксини. Да, това ще се случи, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които ние имаме договори. Дори понякога и не пристигат навреме“, допълни той.