Ало-измамници ще връщат откраднатото с 3-годишна лихва

Двама ало-измамници не само ще лежат в Старозагорския затвор за стореното от тях, а ще трябва да върнат ограбеното от измамените от тях жертви и с лихвите.

Това стана ясно, след като Върховният касационен съд потвърди присъдите, наложени им от спецсъда.

Четири години и осем месеца затвор при първоначален строг режим ще лежи „мозъкът“ на схемата Васил Ангелов, а две години и осем месеца – Орлин Байчев, след като измамили през ноември и декември 2017 г.две жени от Стара Загора за общо 40 479.15 лева.

Двамата са осъдени да възстановят сумата солидарно на пострадалите, ведно със законните лихви от деня на извършване на измамите – т.е. за три години назад. В схемата е участвало още едно лице – В.П., което беше привлечено под отговорност през 2018 г-, но няколко месеца по-късно той е починал.

Ангелов, който дори няма завършено средно образование, е многократно е осъждан за измами от районните съдилища във Велико Търново, Горна Оряховица, Велико Търново, Ловеч. През септември 2009 г. Районният съд в Пловдив групира наложените му присъди (които към онзи момент не са влезли в сила), в едно общо наказание от 8 години и 6 месеца затвор. Измамникът от кариерата излежал присъдата си и излязъл от затвора на 30 септември 2015 г. Тъй като не успял да си намери работа, се върнал към „занаята“.

В края на октомври 2017 г. Ангелов посветил В.П. с идеите си за сериозни доходи от алоизмами. Потенциалните жертви трябвало да бъдат заблудени, че участват в полицейска операция по залавянето на телефонни измамници.

Ангелов и В.П. няколко пъти се срещали в заведения в района на гарата в Горна Оряховица. В.П. поел задачата да намери доверени хора, които да изпълняват ролята на куриери или „праткаджии“ – да ходят на посочени от него адреси, да вземат парите от измамените, да му ги носят, а той да ги предава на Ангелов. В.П. трябвало да осигури и т.нар. въртачи“ – които да заблуждават по телефона случайни хора в страната. Условието било това да са познати, които са били осъждани, нямали редовни доходи и били склонни към престъпления за ежедневната си издръжка.

В изпълнение на задачата В.П. се срещнал с Орлин Байчев в с. Орловец, където двамата живеели. Безработният Байчев приел ролята на „куриер“ в групата, ръководена от Ангелов.

Ангелов снабдявал участниците с телефонни апарати и предплатени СИМ- карти за „въртачите“ (неустановени в хода на разследването), част от които били на румънски оператор. За конспиративност той организирал и пътувания на въпросните „въртачи“ до Букурещ, откъдето те се обаждали на произволни телефонни номера в България. Когато някой се хванел „на въдицата“, Байчев бил изпращан на съответния адрес да прибере плячката. Той трябвало да предаде отнетите с измама суми на В.П., като докато ги предаде бил контролиран по открита телефонна линия от Ангелов – за да се чува дали не прибира в джоба част от плячката. В крайна сметка В.П. предавал парите на Ангелов, който от своя страна ги разпределял сред участниците.

Самата схема пък била следната: на стационарния телефон на набелязаната жертва се обаждал „комисар Петров от полицията“, който я уверил, че в района шетат телефонни измамници и е възможно се обадят и на нея. Искал номера на мобилния й телефон, за да поддържат връзка в случай на необходимост, както и адреса й. После прекъсвал стационарната връзка и продължавал разговора си по мобилните телефони. В това време на стационарния телефон на жертвата се обаждал мъж („викач“ от групата), който заявявал, че звъни от болницата и че трябва да бъде платено лечението на нейн близък. Междувременно „полицаят“, който задържал отворена мобилната искал от жената да му каже с какви пари разполагала в дома си и да ги хвърли през терасата, за да не пострада. Казвал още, че в момента изпраща колеги, които ще арестуват измамника и до 10 минути след това парите ще й бъдат върнати.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share