Ало измамници търсят пари за Рилския манастир

“От няколко манастири и енории в страната получихме сигнали, че някой е опитвал да събира пари от името на Рилския манастир. Потресени сме, защото това е обидно и грозно, някой да ползва името на Рилския манастир, за да се облагодетелства лично”, това казва за в. “Труд” игуменът на манастира епископ Евлогий.

Той призна, че останал удивен, когато му се обадили, за да го питат от какво има нужда. Когато разбрах, какво е станало, казах да извикат този човек, който иска пари и веднага да уведомят органите на реда, разказа ни епископът.

Схемата била следната. В манастир звъни по телефон мъж, който се представял за архимандрит Калистрат. Притеснен обяснявал, че има пътуване, но в момента не разполагал с никакви средства и затова ако може да му изпратят 100-200 лева.

Звъненето се повтаряло с подобни други битови искания и на други манастири.

“Аз не зная дали наистина архимандрит Калистрат се е обаждал, или някой се е представял за него, но това е пълна измама. Калистрат не е служител отдавна на Рилския манастир. Той по решение на Светия синод бе изпратен в Старозагорската епархия. Но е факт, че някой е звънял и се представял за служител на Рилския манастир и е търсел помощи, разказа епископ Евлогий.

Затова ръководството разпространихме съобщение, че Рилската света обител не е упълномощавала никого да събира каквито и да било помощи по подобен начин.

Ние имаме банкова сметка и който иска да направи дарение го прави по банков път. Това е единственият начин, уточни епископ Евлогий.

Той каза, че в това кризисно време манастирът се справя и помоли българите да спазват всички мерки, за да се предпазят от коронавируса. “Вярвайте и се пазете”, заръча игуменът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share