Ало-измамници звънят по телефона за положителни COVID-проби

Шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев успокои, че разпространението на коронавирусната инфекция в София, въпреки рекордните новозаразени случаи, е клъстерно, а не дифузно, и че дирекцията успяла с точност да преброи 17 огнища, от които са издирени всички контактни лица. От националния ефир д-р Пенчев обаче съобщи за бум на фалшиви сигнали за COVID-19, които се разпространявали от измамници. Много хора получили анонимни обаждания, че имат положителни проби за инфекцията, което довело и до смут в РЗИ.

„За съжаление общо броят на регистрираните случай прехвърли психологическата граница от 6000, притеснителна е бройката на заразените медицински лица – 455 на територията на София, обикновено специалисти от ковид отделения, реанимационни отделения и инфекциозни отделения, т.е. хората на първа линия“, предупреди шефът на столичната РЗИ.

Той увери, че предпазните облекла са напълно достатъчни, но умората също се превръща също във фактор в разпространението.

„Имаше едно отпускане в редиците на персонала, а и в цялото общество, и това вече дава резултат. Това, което всички специалисти казват, че е очаквано повишение на разпространението, не можем да избягаме от събитията от Европа и света“, добави д-р Пенчев.

Случаите в голям процент са само носителство и много леко изявени клинични форми.

„При бежанския лагер на „Военна рампа“ има 7 заразени, това е импортирана инфекция. Заразените и контактните са изолирани, РЗИ забрани въвеждането на нови бежанци в този център без преглед от лекар, както и да са PCR отрицателни“, обясни той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share