Александър Вучич: Убийте ни, но не признаваме Косово

Александър Вучич: Убийте ни, но не признаваме Косово

Сръбският президент Александър Вучич обвини западните сили в „натиск“ за признаване на Косово“. В социалната мрежа Х той отправи послание към Запада:

„Ние никога няма да признаем вашето независимо Косово. Можете да ни убиете всички. Можете да правите каквото си искате, но ние никога няма да признаем вашето независимо Косово“.

БГНЕС припомня, че по-рано днес „Перископи“ съобщи, че тази сутрин военни камиони са потеглили, натоварени с бронирани коли, по пътя от Кралева към Рашка на границата с Косово.

Акцията последва нападение срещу членове на косовската полиция в село Банска в северната част на Косово в неделя, 24 септември, където беше убит полицай. Нападателите са от сръбска националност. Косовската полиция съобщи, че нападението е извършено в село Банска в Звечан и че има и ранени хора. По-късно през деня бяха убити трима нападатели и арестувани шестима души. По последни данни е открито още едно тяло на нападател, с което убитите стават четирима. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че групата нападатели е „терористична и престъпна формация“.

Президентът на Сърбия, който се обърна към обществеността в неделя вечерта, отхвърли тези твърдения, като каза, че косовските сърби са се разбунтували, „не искайки повече да търпят терора на Курти“.

Международната общност осъди тази атака. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел оцени атаката като агресия, а актът като „терористичен“.