Актрисата Виолета Донева намерена мъртва в дома си

Актрисата Виолета Донева намерена мъртва в дома си

Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си в столичния квартал „Изток“ преди няколко дни. Звездата на Народния театър бе на 79-годишна възраст. Информацията бе потвърдена от МВР.

След като няколко дни не се появявaла пред блока и не отговаряла на телефонните обаждания на приятелки и на сина си, била повикана полиция. Вратата на жилището била разбита, а в антрето лежал трупа на популярната актриса, направила забележими роли на сцената на Народния и в постановките за телевизионния театър от 70-те години на миналия век.

От полицията отказаха коментар дали по тялото й са открити следи от насилие. Смъртта й обаче е доста странна, тъй като тя нямала никакви болежки и до последно общувала активно с приятели и колеги. Синът й Иво Стайков, който е нейно дете от брака й с режисьора Людмил Стайков, настоявал да бъде направена аутопсия и подозирал, че майка му си е отишла от насилствена смърт.

Родената през 1943 г. звезда на театъра от години не се изявява на сцената. Тя бе обявена за „заслужил артист“ през 1974 г. и бе носителка на орден „Кирил и Методий“ II степен. Напуска театъра в пика на славата си, след като нейни колежки подават жалба срещу нея, че е задигала техни лични вещи. Гръмва грандиозен скандал, при който се оказва, че Виолета Донева е клептоманка. Опозорена, тя се оттегля от активна дейност, а малко след това се развежда и с режисьора Людмил Стайков. Снима се в постановки в телевизионния театър до средата на 80-те години на миналия век. След това са занимава с дублаж на филми и преводи.