Адски взрив! Терористична атака разтърси Южна Турция

Взрив разтърси гъстонаселен жилищен район в град Искендерун в южната турска провинция Хатай снощи. Областния управител на Хатай Рахми Доган заяви в Туитър, че няма жертви от инцидента.

Той каза, че експлозията е станала малко след като силите за сигурност са неутрализирали един от двамата заподозрени терористи от кюрдската ПКК, които са преследвали. Докато единият се опитвал да избяга от служителите на реда, другия е взривил педи това заложено взревно устройство. За щастие няма жертви а само няколко минувачи са ранени.

Линейки и полицейски отряди бяха изпратени на мястото на инцидента. Районът бе отцепен за движение след теростичната атака.

По-късно снощи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че и другия терорист, замесен в експлозията, е неутрализиран.

След съобщението на Сойлу Доган проведе пресконференция, в която подробно описа антитерористични операции срещу терористи от ПКК в региона, в покледно време. „Към днешна дата терористичната организация на ПКК е унищожена в района на Аманос и почти не са останали нейни членове тук“, каза той.

Планината Аманос – наричан още Нур е известна, че се използва като скривалище и убежище от терористите на ПКК, от където лесно могат да преминават в Сирия.

В своята повече от 30-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК (която е обявена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС) е отговорна за смъртта на близо 40 000 души в страната.

Междувременно и президентът на Турция поздрави силите за сигурност късно снощи за провеждането на антитерористична операция в провинция Хатай, в която те елиминираха двама членове на терористичната организация ПКК.

„Турция вече не е държава, която може да бъде проектирана, ръководена и окупирана с подобни атаки. С усилията на нашите сили за сигурност ще продължим борбата си срещу тероризма и неговите поддръжници в и извън нашите граници “, добави Ердоган, в изявление в Туитър.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share