Администрацията на Тръмп прие преходът във властта да започне

Администрацията на Тръмп прие преходът във властта да започне

След седмици на изчакване администрацията на президента Доналд Тръмп снощи започна да разчиства пътя на Джо Байдън към Белия дом като му даде достъп со брифинги и финансиране, макар и съдебната битка все ощ де продължана, предаде Ройтерс. В понеделик Службата за общи въпроси – федералната агенция, която трябва да разпише предаването на властта, е съобщило на Байдън, че процесът може формално да започне.

Предаването на властта ще започне с обсъждане на пандемията и националната сигурност, каза пред АП Йоханес Ейбрахам от преходния екип на Байдън и допълни, че неговите подчинени ще започнат срещи с федерални служители през следващите дни. Шефката на федералната агенция Емили Мърфи е казала в писмо, че Байдън ще получи достъп до данни и ресурси, които досега са му били отказвани поради правните спорове около изхода от избоирите.

Това означава, че екипът на Байдън вече ще разполага с федерални средства и с официален служба по предаването на властта, чрез който да я поеме на 20 януари.

Тръмп обаче написа в „Туитър“, че неговата кампания ще продължи своите правни атаки срещу резултатите от президентските избори, и добави, че „въпреки това, в най-добрия интерес на страната ни, препоръчвам на Емили и нейния екип да направят това, което трябва да бъде направено по отношение на първоначалните протоколи и казах на моя екип да направи същото.“