Агресия в детска градина: Медсестра бие дете с раница в главата

Медицинска сестра от столичната градина „Червената шапчица“ би 2.9-годишно момиченце с раница в главата. Инцидентът е от миналия понеделник и за него сигнализират пред „Телеграф“ бащата на малката Мия – Димитър Димитров, и прекият свидетел на насилието – Емил Димитров, който е татко на близнаци от същата яслена група.

„Видях как взе детска раничка и със силен удар, със замах удари Мия по главата. Аз застинах. За няколко секунди стоях и я гледах. Попитах медсестра Димитрина Кимова какво прави, защо бие детето, при което тя започна да крещи: „Водете си децата по други ясли, да видите там как е, аз не ги издържам, не ги понасям вече тея деца“, разказа Емил Димитров.

Щом бащата на момиченцето научил за насилието, веднага подал жалба до директорката, до „Закрила на детето“ и до Столична община. „Ще се боря докрай, защото днес може да е моето дете, а утре някое друго“, сподели Димитров.

Медията се свърза за коментар и с районния кмет на „Възраждане“ Савина Савова, под чиято шапка е 1 ОДЗ. „Запозната съм със случая и освобождавам медицинската сестра“, отсече тя.

„За мен тази медицинска сестра е психически негодна. Детето се разплака след удара. Там имаше още 2-3 момиченца“, разказа Емил. На въпрос знае ли, че срещу Кимова има още 45 жалби назад във времето за тормоз над малчугани, той отговори, че е чувал от родители.

По време на случката до медсестрата стояла помощник-възпитателката Йорданка Божанкова, която също станала пряк свидетел. „Аз се обадих на директорката и тя ми каза да отида на следващия ден. Отидох и написах всичко писмено. Такъв нервен изблик не бях виждал. Не може да биеш дете с раница със замах. Аз съм за възпитанието, нищо против нямам жената, не е лесно да работиш с много деца, но това е недопустимо. Такава агресия и бой по децата“, допълни Емил.

„След като прибрах детето от градината, ми се обади родител и ми каза, че е видял как детето ми е било ударено с раница по главата. Описа ми, че с високо вдигната ръка е нанесен удар в главата на детето с чантата, в която е всичкият й багаж. На другия ден отидох в кабинета на директорката, където заварих други двама родители, които също бяха разбрали за случая. Пуснах официална жалба до директорката, а свидетелят на случката Емил Димитров няколко часа по-късно също е дал обяснение пред директорката като има и входящ номер“, разказа таткото на Мия.

С него се свързали родители на хлапета, които преди години също са били в група на Кимова, и споделили ужасяващи неща. Две момиченца пострадали най-тежко. Едното намразило жените и се страхувало от тях, а другото получило психоза и в момента посещава психолог. „Разбирам, че е тежко да се работи с деца и няма учители и медицински сестри, но това не дава право на никого да бие децата“, заяви Димитров.

Директорката на 1 ОДЗ Ваня Николова-Филипова: Не съм от хората, които прибързват

„Всичко, което е необходимо, аз съм го предприела и съм го предоставила на висшестоящите органи. Става въпрос за документи. Не съм от хората, които прибързват, предпочитам да изчакам, за да съм убедена, че всичко върви по правилния начин“. Това заяви директорката на 1 ОДЗ „Червената шапчица“ Ваня Николова-Филипова, потърсена за коментар. На въпрос дали е първият случай на жалба от родители за побой над децата им, тя отказа да отговори. Проверка на медията ни показа, че в родителски форуми сигнали срещу въпросната медсестра Димитрина Кимова има още от 2012 г.