Автомобили, които не се нуждаят от загряване на двигателя

Автомобили, които не се нуждаят от загряване на двигателя

Есенното застудяване вече настъпи, което означава, че въпросът дали да загреете двигателя преди пътуване отново е актуален. Експерти посочиха автомобилите, които не се нуждаят от загряване на двигателя след стартирането му.

Една от тези машини е руската LADA Vesta, чиито двигатели могат лесно да издържат на повече от един студен старт, така че не се нуждаят от цялостно загряване.

Същото се отнася и за 1.4 и 1.6 литровите двигатели Gamma, известни от популярните корейски седани KIA Rio и Hyundai Solaris. Методът за суха втулка, използван за тяхното сглобяване, повишава надеждността, улеснява ремонта (ако е необходимо) и намалява износването при студен старт.

„Да не забравяме за съвременните масла. Ако смазката е с добро качество, дори при силна слана нищо няма да се случи с двигателя “, отбелязват експертите.

Що се отнася до дизеловите двигатели, те се нагряват, поради своя дизайн, винаги по-дълго от бензиновите.

„Факт е, че двигателите за тежко гориво са направени от по-здрави сплави, така че е обемист. Освен това в двигателя се излива по-голям обем масло и охлаждаща течност. Но такъв агрегат също ще се стартира без затруднения, докато горивната помпа изпомпва дизелово гориво “, казват експертите.

Въз основа на това дизеловите двигатели на Renault Duster и Toyota Land Cruiser 200 бяха обявени за най-безпроблемните по отношение на стартирането в студено време.