Автокражбите по време на пандемията намаляха, но изчезват повече луксозни коли

Пандемията от коронавирус се отразява и на автокражбите у нас. Броят им намалява, но има ръст при отнемането на луксозни коли, отчитат от Столичната полиция.

През миналата година са били откраднати 807 автомобила, 92-а от тях впоследствие са били намерени. До края на септември тази година отнетите коли са 504. 20% от тях са нови и луксозни автомобили. Средно по двама шофьори остават без колите си в столицата всеки ден.

Мишени на автокрадците са предимно автомобилите от среден клас. Те се разфасоват, а авточастите се пласират на пазара. Винаги има търсене и не застояват, казват от полицията. Напоследък обаче автобандитите са се преориентирали към нови луксозни коли, произведени 2018-2020 г. Полицията отбелязва ръст от 20% в кражбите им. Защитите им са по-слаби, а кражбите – лесни. Любопитното е, че коронавирусът е стреснал и автокрадците. Затова през март и април има единични кражби.

Вече са факт и първите кражби на коли с включен двигател. От полицията предупреждават, че бандитите дебнат за оставени без надзор дори за 2 минути автомобили с ключ на таблото, съобщава БТВ.