Австрия няма море, но има място за гмуркане, което ще ви остави без думи

Австрия няма море, но има място за гмуркане, което ще ви остави без думи

В Трагьос, Австрия, разходката в парка определено не е това, което си представяте. Поне в определено време от годината.

Всяка пролет снеготопенето от близката планина Хохшваб става причина местното Зелено езеро (Grüner See) почти да удвои размерите си – от 150 на 250 метра широчина.

Кристално чистата вода наводнява околностите и преобразява пасторалния парк край езерото, покривайки пейките и мостовете и дори и аплийските цветя, които все още цъфтят.

Езерото нараства от около 1 метър дълбочина до 12 метра в пика снеготопенето, обикновено през юни. Това го превръща в идеално място за водолази, съобщава Би Би Си.

От средата на май до средата на юли те скачат в езерото и плуват по алеите на парка редом с местната пъстърва.

Водолазите трябва вече да са квалифицирани – на място не се издават сертификати. Те могат да се гмуркат сами или да се присъединят към група с водач. Предлагат се специални класове по подводна фотография и биология с предварителна регистрация.

Имайки предвид, че източникът на водата е снегът, водолазите трябва да дойдат подготвени за студена вода. Температурата ѝ обикновено е между 4 и 7 градуса по Целзий.

Скоро след настъпването на лятото езерото започва да се отдръпва. След това посетителите отново могат да поемат по пътеките обути с обувки. Поне до завръщането на пролетта.