Австрия затегна контрола по границата си с Италия

Ограниченията, наложени от Германия по границата с австрийската провинция Тирол, засегната от южноафриканския вариант на новия коронавирус, накара Австрия на свой ред да затегне контрола по границата си с Италия, предаде АФП. Това очаквано предизвика дълги опашки от чакащи автомобили и недоволство.

От вчера шофьорите на камиони, които влизат от Тирол в Германия, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус. В южната си част тази австрийска провинция граничи с Италия. Австрия се опасява, че шофьорите, които влизат от Италия и преминават транзитно през нея на път за Германия, не притежават всички изисквани от Берлин документи и съответно може да останат блокирани на австрийска територия. Затова Австрия на свой ред въведе вчера проверки по южната си граница.

„Няма да позволим Тирол да стане паркингът на Европа. На шофьорите, чието преминаване в Германия не може да бъде гарантирано, ще бъде забранявано да продължат своето пътуване“, заяви губернаторът на австрийската провинция Гюнтер Платер.

Асоциацията на италианските транспортни превозвачи и управителят на северната италианска област Трентино, Маурицио Фугати, изразиха недоволство и поискаха от Италия да въведе реципрочни мерки, включително шофьорите, идващи от Германия и Австрия, да бъдат тествани за коронавирус. Според властите в Тирол между 4000 и 5000 камиона преминават транзитно всеки ден по магистрала А12 – една от най-важните пътни артерии между Южна и Северна Европа.

Previous post Закаляването със сняг укрепва здравето
Next post Фатален инцидент на пътя Стара Загора – Нова Загора