Абсурдно: Уролози и ортопеди ще лекуват болните от коронавирус

Абсурдно: Уролози и ортопеди ще лекуват болните от коронавирус

Нова заповед на столичното РЗИ задължава всички болници в София да приемат заразени с коронавируси. Това е абсурдно, тъй като голяма част от лечебните заведения не разполагат както с инфекционисти, така и със специалисти по вътрешни и белодробни болести. Клиниките могат да предложат уролози, ортопеди или пък очни лекари, но не и медици, които да се справят с COVID-19. За тези нередности сигнализираха пред „Лупа“ болнични шефове, които се чудят как да изпълнят нареждането на РЗИ.

Те обръщат внимание, че ако неквалифицираните медици не успеят да излекуват болните от коронавируса попадат под ударите на Наказателния кодекс. Според чл. 123, ал. 1, който причини смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правнорегламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Болничните шефове се чудят кой ще плаща за лечението на заразените. Ако няма сключен договор с НЗОК, здравните заведения не могат да поемат разходите, направени за пациентите. Остава самите те да заплатят за положените грижи, при положение че са здравноосигурени и имат право на безплатни медицински услуги.

Лекарите обръщат внимание, че не могат да разкрият „зони за лечение на пациенти с COVID-19“, както се изисква от тях, без да нарушат Закона за лечебните заведения.

„Никъде в закона не е спомената думата „зона“ или „Ковид-зона“. Липсата на легална дефиниция на понятието прави невъзможно изпълнението на заповедта, защото не можеш да разкриеш нещо, което не е определено. Освен това директорът на СРЗИ няма законово правомощие да открива структури в лечебните заведения. Според закона промени в разрешението за осъществяване на медицинска дейност се извършва само след издадена заповед на министъра на здравеопазването“, обясняват лекарите. Ако такава няма, болничните шефове ги грози глоба до 20 000 лева, допълват те.

Заради множеството абсурди директорите на лечебни заведения настояват здравния министър проф. Костадин Ангелов да отмени заповедта на Столичното РЗИ. Те предлагат само 2-3 болници в София да приемат пациенти с коронавирус. Те ще бъдат обезпечени с персонал от всички клиники. Така според тях ще се избегне заразяването на здравните работници.