Абсолютни дрипи! Нагла измама: Продават дрехи „втора ръка” като нови по интернет

През последните дни полицията във Варна арестува жена след множество сигнали и жалби на потребители. Всички те поръчвали маркови дамски дрехи, а получавали употребявани ментета, предава Нова тв.

Схемата работила на територията на цялата страна, а измамените са стотици.

Най-вероятно находчивите търговци се снабдявали с дрехите, които предлагали, от магазини за дрехи втора употреба. Оттам те изкупували маркови дамски облекла и аксесоари, след което ги препродавали като нови на двойно или тройно по-високи цени.

В схемата участвали малоимотни и неграмотни лица, които изпращали пратките в цялата страна и получавали сумите от наложените платежи. Само в деня на акцията във Варна е трябвало да бъдат получени парите за 80 пратки.

Употребявани, скъсани и дори мръсни дрехи – вместо нови дамски облекла и аксесоари. Това откриват в пратките си стотици потребители, пазарували от тази страница във Facebook през последните месеци. Според описанието в социалната мрежа обаче онлайн бутикът предлага нови рокли, блузи, якета и панталони от световни производители, на атрактивни цени.

Николина Башкова е сред потърпевшите потребители. Възползва се от зимните намаления, за да поръча аксесоари и облекло за плажа. За туника и джапанки плаща 60 лв.

„Стоката, която пристигна, беше перде, буквално перде, и джапанки, които бяха много носени – втора употреба определено. Аз платих и се надявах, че ще получа нова стока”, обясни Башкова.

Сигналите срещу онлайн бутика във Facebook вече са хиляди. В някои от пратките измамените дори откривали стоки, които нямали нищо общо с поръчаното.

„Тази практика носи всички елементи на нелоялна търговска практика. Не може да се предлага каквато и да е стока „втора ръка” като нова. Това категорично подвежда потребителите”, заяви Богомил Николов от „Активни потребители”.

След множество сигнали следва и акция на полицията във Варна. И арест на 26-годишна жена. Задържана е на обществен паркинг в момент на претоварване на чували с пратки. В тях са намерени 56 пратки в куриерски опаковки с изписани номера на товарителници. А в тях – дрехи „втора ръка”.

Всички те е трябвало да отидат към клиенти на онлайн бутик, който уж предлагал нови дрехи. Открити са и документи, свързани с дейността на арестуваната.

„Схемата е била такава, че хората са поръчвали маркови дамски дрехи през Facebook, очаквайки, разбира се, да получат същите тези дрехи. Пратките са пристигали чрез куриерски фирми, като заплащането е ставало чрез наложен платеж.

Стойността на пратките е варирала от 80 до 400 лв. Тази схема е действала на територията на цялата страна, има много измамени хора”, коментира Станислава Бакалова от Районната прокуратура във Варна.

Най-вероятно, пратките се изпращали от лица-бушони, на чиито имена се регистрирали търговски дружества. Именно те получавали и парите от наложените платежи, а след това ги предавали на задържаната.

„Виждаме, че се използват т.нар. сламени човеци – това са лица, които понякога дори нямат представа, че на тяхно име са регистрирани фирми и биха носили отговорност при възникването на проблеми. На това разчитат тези мними търговци – че ще могат да изчезнат”, обясни Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

За нелоялна търговска практика измамниците могат да получат глоби до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

Previous post Борисов: Тази година газопроводът „България – Гърция“ трябва да е готов
Next post Не само метрото! И Лъвов мост се цепна през средата